Słubice: 18 lutego 2019   |   Imieniny: Konstancja, Maksym, Bernadeta
reklama
reklama

Małe co nieco w słubickiej bibliotece

Nie były to książkowe, a kulinarne pyszności - przygotowały je uczestniczki Kulinarnych Czwartków. Tym razem głównym bohaterem spotkania było ciasto francuskie w różnych odsłonach: na słodko i na słono. A kolejnym będą pączki. Kto się skusi?

czwartek bbl_1

Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy w Słubicach służy radą i pomocą w sprawach kulinarnych nie tylko przy pomocy zgromadzonych książek kucharskich, ale również praktycznie – podczas Kulinarnych Czwartków. Ich uczestniczki wspólnie szykują, kroją, gotują, czy pieką.

Tematem spotkania, które odbyło się 10 stycznia byli… niespodziewani goście. I przydatne przepisy na szybkie, smaczne przekąski z wykorzystaniem ciasta francuskiego. - Uczestniczki wyczarowały w ekspresowym czasie przekąski w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Pojawiły się apetyczne małe co nieco m.in. z nadzieniem mięsnym, w tym wypadku był to pasztet własnej roboty, czy też na słodko z dodatkiem oczywiście własnych, ekologicznych przetworów z pigwy, czarnej porzeczki i jabłek – opowiada Małgorzata Dobosz ze słubickiej biblioteki.

Panie pokazywały również, jak można sprytnie i ciekawie przygotować przekąski – na przykład używając radełka. Dzięki niemu można w cieście wyrzeźbić prawdziwie artystyczne wzory.

Podczas degustacji panie rozmawiały również na tematy kulinarne, a dokładniej mówiąc – na temat książki kucharskiej. Nietypowej, ponieważ pochodzącej z 1871 roku. Jest to współczesna publikacja ósmego wydania książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. „365 obiadów za 5 złotych”. Autorka we wstępie napisała, że„… że książka ta stała się rzeczywiście pożyteczną gospodyniom naszym…”

Uczestniczki Kulinarnych Czwartków nie mogły się z nią nie zgodzić. - Jak się okazało, starsze wydania obiadowych przepisów z końca XIX wieku znajdują się wciąż w niejednym domu! Choć minęły dekady od debiutu książki, zawarte w niej przepisy bazujące na naturalnych produktach znajdą niejednego smakosza – podsumowała wspólne gotowanie M. Dobosz.

czwartek bbl_2

Przed uczestniczkami kulinarnych spotkań kolejne wyzwanie: tematem kolejnego z nich będą pączki – ponieważ wypada dokładnie w Tłusty Czwartek. Wstęp jest wolny.

Termin: 28.02.2019, godz. 15. Miejsce: Biblioteka Miasta i Gminy w Słubicach.
 

Chcesz dodać komentarz do artykułu? Zaloguj się lub zarejestruj swoje konto na portalu.

Reklama
Reklama

Ostatnie komentarze

Sonda internetowa

Czy w Słubicach powinien powstać komercyjny cmentarz dla zwierząt?
 
Jaka kwota za pochówek byłaby dla Ciebie akceptowalna?
 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama