Słubice: 17 grudnia 2017   |   Imieniny: Olimpia, Łukasz, Jolanta
reklama
reklama
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Cukier jak heroina
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Cukier jak heroina

Cukier jak heroina 06/09/2017 10:59 #28855

  • Brandmed
  • Offline
  • Czasami tu wpada
  • Posty: 26
Cukier uzależnia

Wszyscy wiemy jakim prestiżem cieszą się amerykańscy naukowcy. Badają wszystko i wszędzie. Potrafią znaleźć zależność między liczebnością populacji sowy w Kandzie a ilością krów na pastwisku w Montanie.

Dość żartów, ponieważ temat jest poważny. Profesor Robert Lustig z Uniwersytetu Kalifornijskiego stwierdził, że cukier działa na mózg w podobny sposób jak narkotyki — kokaina lub heroina. Jest to zatem działanie uzależniające, co oznacza, że nie powinno nas dziwić, gdy czasem nie możemy się powstrzymać przed sięgnięciem po ciastko lub coś słodkiego.

40 kg cukru rocznie

Na temat szkodliwości cukru zapisano już tyle papieru, że, jak policzyli amerykańscy naukowcy, drzewa zużyte do jego wyprodukowania zajęłyby obszar równy powierzchni Argentyny. Wszyscy wiedzą, że cukier szkodzi, a jednak według statystyk* Polacy zjadają 108 g cukru dziennie tj. prawie 40 kg rocznie. Mowa tu nie o cukrze zawartym w owocach i warzywach, ale o tym znajdującym się w produktach, które kupujemy.

Co się dzieje, gdy dostarczamy naszemu organizmowi więcej cukru, niż potrzebuje? Na przykład:
- rośnie ryzyko stanów zapalnych, co ma wpływ na przebieg chorób autoimmunologicznych
- rozwija się insulinoodporność, a to już krok do otyłości, cukrzycy, chorób serca, a nawet do nowotworów,
- nasza wątroba jest przeciążona, co skutkuje jej stłuszczeniem.

Cukier jest wszędzie

Co zatem robić? Ograniczyć, nie jeść zupełnie? Przecież się nie da. Cukier jest wszędzie. Co więcej, nasz organizm potrzebuje energii, którą łatwo pozyskuje z cukrów. Proponuję, aby posłużyć się zdrowym rozsądkiem. Ważne zatem, aby zastanawiać się nad tym, co jemy.

Warto oglądać etykiety i wybierać produkty, które cukru nie zawierają lub sięgać po te, które mają go mniej niż inne.

Pieczone owoce są słodsze od surowych, choć zawierają tyle samo cukru. Wiąże się to z tym, że woda odparowuje podczas pieczenia i zwiększa się stężenie cukrów. 


Warto szukać przepisów niskokalorycznych np. z jedną łyżeczką cukru. Internet jest skarbnicą wiedzy w tym zakresie.

Jeżeli nie możemy zrezygnować z deseru, to zjedźmy go po głównym posiłku. Wówczas poziom glukozy utrzymuje się na prawidłowym poziomie.

Mniej cukru, to więcej zdrowia. Jeżeli dodatkowo zaczniemy się więcej ruszać, na pozytywne efekty nie będziemy musieli długo czekać.

file2701251144250.jpg
Polsko-Niemieckie Centrum Medyczne
Deutsch-Polnisches Medizinisches Zentrum

+48 95 758 26 49
+49 335 28 00 23 70
+49 176 22 02 42 46

ul. Daszyńskiego 1
69-100 Słubice

www.brandmed.eu
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Ostatnio zmieniany: 06/12/2017 08:45 przez Redakcja Słubice24.pl.

Odp: Cukier jak heroina 11/27/2017 23:02 #31213

  • ankowa78
  • Offline
  • Początkujący
  • Posty: 7
Ja postanowiłam całkowicie wyeliminować z diety cukier, trochę mi go brakuje, ale stosuję różnego rodzaju zamienniki typu www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/s...y/wsparcie-organizmu syropy są zdrowe, mają pozytywny wpływ na naszą odporność. Trzeba zadbać o swoje zdrowie, teraz w sieci jest tyle informacji, że bez problemu można zaczerpnąć wiedzy i żyć bardziej świadomie.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.12 sekundy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama